Gemiddelde seks

Op welke leeftijd hebben jongeren voor het eerst seks? Bij een tv-programma (ik geloof De Thuisploeg) werd gezegd dat jongeren voor het eerst seks hebben op hun 15,5 jaar. Later stond in een krant dat meer dan 50% van de jongeren op hun 18e nog geen seks hebben gehad (vraag van veertienjarige jongen op www.ikhebeenvraag.be 

Die 15,5 jaar dat moet een gemiddelde zijn. Dus dan heb je zowel jongeren die zeg maar op hun twaalfde beginnen en anderen op hun twintigste of nog later. Statistische gemiddelden kunnen misleidend zijn en moeten zeker niet als richtlijn gebruikt worden. 

Van belang ook is wat je onder 'seks' verstaat. Masturbatie (zelfbevrediging) is ook seks en daar is helemaal niets mis mee. Waarschijnlijk bedoel je seks met een partner en dan nog moet je in feite onderscheid maken tussen strelen, zoenen, neuken (penetreren), orale seks enz... Seks begint in de puberteit en die begint (door o.m. betere voeding) in onze contreien almaar vroeger. Tegenwoordig is het niet ongebruikelijk dat meisjes en jongens al een liefje hebben rond 13, 14 jaar. Daar komen ook al gauw allerlei vormen van seksuele beleving bij. Bij sommige mensen komt dit alles wat later, om allerhande redenen, ook daar is niets mis mee - volkomen normaal. 

(mei 2008)