De eed van Hippocritus | Arts slaat tijdens consult genadeloos patint in elkaar

Vandaag 6 augustus 2018 om 11u30 mocht ik op afspraak bij tandarts Eddy Beaumont in Evergem. Het kunstgebit dat hij amper een jaar geleden voor mij in elkaar heeft laten knutselen (uiteraard tegen betaling) was vorige week gebroken toen ik op het kruim van een boterham beet.

Voorgeschiedenis ter verduidelijking:

Zijn raad opvolgend, waren begin juli vorig jaar mijn resterende tanden getrokken onder totale verdoving. Voor ik verdoofd en geopereerd werd moest ik een standaardformulier ondertekenen waarin onder meer stond dat ik alle verantwoordelijkheid voor mogelijke gevolgen op mij nam. Dat kon ik niet omdat niemand me kon zeggen wat die gevolgen konden zijn. Vlak voordat ik verdoofd zou worden, heb ik ook aan de chirurg in kwestie gezegd dat ik die passus van dat formulier niet kon en niet wou ondertekenen. De man vond mijn recht als patiënt blijkbaar bijkomstig.

Enkele dagen na de operatie kreeg ik een mondontsteking. Tot daaraan toe, maar als ethicus wou ik het gebeurde rond dat formulier wel aankaarten bij de ombudsdienst van het ziekenhuis. Toen had ik blijkbaar een attest nodig over die mondontsteking. Beaumont, toen mijn tandarts, weigerde een attest op te stellen (artsen onder één hoedje?). Na enig smekend aandringen heb ik hem dan maar gezegd dat ik een andere tandarts zou zoeken en alleen bij hem zou terugkomen als er iets scheelde aan het kunstgebit dat hij had laten maken. Mijn huisarts inspecteerde mijn mond, ik moet antibiotica nemen en hij gaf me direct het benodigde attest.

Toen ik een week of zo later terug moest naar de tandchirurg om de draadjes in mijn mond te ver, die mijn tanden had getrokken, ontkende de man dat ik een mondontsteking had gehad, zei denigrerende zaken over mijn toenmalige tandarts én mijn huisarts.

Ik diende klacht in bij de ombudsvrouw en bij de Orde der Artsen (een doofpot voor buitenstaanders - weet ik wel).

Het kunstgebit was geen succes en ik ging op zoek naar alternatieven. Minstens een jaar wachten vooraleer ook maar iets werd terugbetaald door de mutualiteit, wist mijn nieuwe tandarts en de ziekenbond me te vertellen. Maar men zei er ook bij dat tandarts Beaumont een fout nomenclatuurnummer had ingevuld en dat ik daardoor geen recht had op terugbetaling van een nieuw en beter ondergebit. Beaumont op de hoogte gebracht en die schreef me in een mail 'Mijn handelingen en reacties zijn altijd mooi en correct' en hij was niet bereid iets na te trekken in zijn archief (zie de toegevoegde mail dd. 4 juli 2018).

Bon, mijn huidige tandarts kwam tussen bij de mutualiteit en hopelijk krijg ik een deel van de serieuze kosten terugbetaald (omtrent 2.600 euro die ik anders had misgelopen).

Een paar dagen geleden brak dus het onderste deel van mijn krakkemikkig gemaakte kunstgebit. Mijn huidige tandarts wou, maar kon me niet helpen omdat hij net met vakantie vertrok. Dus dan maar gebeld naar de man-met-altijd-mooie-en-correcte-handelingen. Vandaag moest ik dus bij hem op consult voor de herstelling door een tandtechnicus.

Beaumont (met wie ik voordien op tamelijk vriendschappelijke wijze omging) begon me direct uit te foeteren en zei dat het allemaal mijn schuld was en dat hij alles had voorspeld. Hallo, heb ik dat kunstgebit met opzet gebroken of maakt een tandarts bewust een prothese die na iets meer dan een jaar moét breken? Toen ik, in mijn wiek geschoten, deze zelfrechtvaarding en beschuldiging probeerde te weerleggen, ontstak de man in een furie en zei dat ik met iedereen boel had. Dat je zoiets tegen een patiënt durft zeggen! reageerde ik, en met wie ik dan wel boel had? Met die tandchirurg (die ik hierboven zonder naam vermeld heb) en met mijn mutualiteit. Terecht klacht ingediend tegen die chirurg. Nooit boel gehad met mijn mutualiteit, maar ik heb wel door de fout die Beaumont had gemaakt (dat foute nomenclatuurnummer) lang moeten aandringen bij die ziekenbond om een en ander te regelen en dat is uiteindelijk maar gelukt dankzij mijn huidige tandarts.

Het werd almaar erger, Beaumont schreeuwde en sloeg klinkklare en zeer beschuldigende onzin uit. Voor geen rede vatbaar. Kwaad geworden heb ik toen ook een paar keer gevraagd of zijn grijze materie nog wel goed werkte. Voordien had ik zo kalm mogelijk twee keer gevraagd 'Maar Eddy toch, wat scheelt er nu plots met jou?'.

Hij wou mijn gebit alleen laten herstellen als ik dat ook wou betalen. Ik antwoordde dat ik zou nagaan of dat wettelijk moest en dat ik, als het moest, natuurlijk zou betalen. Toen weigerde de man-met-altijd-mooie-en-correcte-handelingen mijn gebit te laten herstellen. Ik vond dat onaanvaardbaar en eiste dat hij, 'arts', zijn patiënt zou helpen en dat slechte ondergebit (zeer broos omdat hij er veel had aan geslepen) laten herstellen. Ik bleef insisteren dat hij me moest helpen.

Zijn stoppen sloegen door en de man-met-altijd-mooie-en-correcte-handelingen ontstak in een knettergekke woede. Hij sloeg me herhaaldelijk vol in het gezicht. Toen ik geveld neerlag bukte hij zich over mij om verder te slaan en schopte me ook uit volle macht op de rug, het hoofd en de ledematen. Al liggend heb ik hem toen bij zijn tandartsenjasje (of hemd?) vastgenomen om me te verweren en de slagen te ontwijken. Dat jasje of hemd is gescheurd, kwestie van even stil te staan bij het geweld dat die 'arts' op mij heeft gepleegd. Zo krijg je moord en doodslag.

Ik heb me alleen verweerd. Toen ik bloedend als een rund – kledij en fiets vol bloed – bij de politie in Evergem kwam om klacht in te dienen – heb ik gevraagd na te gaan of mijn spullen (portefeuille met alles erin, huissleutels) nog bij die tandarts lagen. Die zei van niet. Later die dag vernam ik van nog een vriendelijke politieman dat al op proces-verbaal stond dat de politie is langs geweest bij die tand'arts' maar die deed niet open ook al had de politie hem vlak voordien aan de telefoon gehad. Mijn spullen lagen ergens op zijn oprit. Door mij verloren of door hem buiten gegooid? Dat weet ik niet.

Wat ik wel weet, is dat de politie er een ambulance moest bijhalen, ik naar de Spoed moest, en na uurtjes wachten en een scan, een gebroken neus bleek te hebben, alsook verscheidene verwondingen in het gezicht, een blauw oog en verwondingen op de ledematen (als tandarts schoppen op een mens/patiënt die je met de vuist al geveld  hebt!).

Bewijzen kan ik volgend vermoeden niet, maar achteraf bekeken is het niet onmogelijk dat Beaumont me een afspraak heeft gegeven vlak voor de middag als laatste patiënt om te voorkomen dat andere patiënten zijn gescheld zouden horen. Hij had waarschijnlijk gepland om me uit te foeteren, vorig jaar blijkbaar ook naar die tandchirurg gebeld of ermee gesproken, en die man had hem gezegd dat ik géén mondontsteking had na de operatie. Beaumont zwengelde zichzelf aan en amper tien minuten nadat ik in zijn kabinet was binnen gelaten, sloeg hij me ongenadig in elkaar. Ik vermoed dat het zo ver gekomen is omdat de man het verbaal niet haalde (ik kon zijn onzin makkelijk weerspreken) behalve met roepen en tieren en uiteindelijk slaan.

Vanzelfsprekend krijgt dit verhaal staartjes. Natuurlijk gaat er een klacht naar de Orde (al gebeurd - op hun website kun je als eerste 'Agressie tegen artsen' aanklikken, omgekeerd niet, wat ten overvloede duidelijk maakt hoe uitzonderlijk bovenstaande gelukkig is) en ik wil dit ook via een advocaat aanklagen bij het gerecht ook al kan ik dit met moeite bekostigen. De Orde der Artsen liet me vijf dagen later weten dat ze niet bevoegd is en verwees me door naar ​de provinciale geneeskundige commissie die 14 dagen na de feite nog steeds geen spoor van reactie heeft gegeven.

​Toen ik serieus verwond en al vol bloed tegen Beaumont zei dat ik naar de politie ging om klacht neer te leggen, zijn crapuleus gedrag bij de Orde zou aankaarten, en ook alles in het werk zou stellen om dit voor een rechter te brengen, grijnsde hij breeduit en zei triomferend 'doe maar, doe maar'. De man kan zich met het geld van zijn patiënten heel wat meer permitteren dan u en ik, bijvoorbeeld een peperdure advocaat. Hij was er blijkbaar van overtuigd dat hij zal wegkomen met het als 'arts' in zijn kabinet in elkaar slaan van een patiënt.

Bewijzen van het bovenstaande? Er waren in het kabinet van deze 'arts' geen toeschouwers, maar ondertussen wel twee medische attesten over mijn gebroken neus en vele verwondingen (hoofd, ledematen, rug- en nekletsel), de vaststellingen van de politie amper twintig minuten nadat ik bij Beaumont was binnengelaten (terwijl ik ook nog dik 5 min moest fietsen naar het politiekantoor), het gebroken en nog steeds niet herstelde gebit, en de op 30 augustus (als ik verhoord zal worden) aan de politie overhandigde mailwisseling met de ombudsvrouw en die van de man die altijd correct handelt maar elke door hem gemaakte fout ontkent.

Last but least: waarom zou ik het bovenstaande verzinnen? Mijn gebit is nog steeds niet hersteld, ik bén in mekaar geslagen, ik bén niet met opzet tegen een muur gelopen om mijn neus te breken en andere verwondingen op te lopen en die 'arts' kan geen door mij toegebrachte verwondingen hebben. Waarom zou ik iemand die mijn gebit moest en wou herstellen (dat zei hij toen ik telefonisch een afspraak maakte) kwaad doen, kwaad willen doen, en op die manier voorkomen dat hij zijn beroepsplicht vervulde? Stel nu eens dat ik domweg verbaal agressief zou geweest zijn tegen de man, kan en mag een arts dan zijn patiënt mishandelen? Moet hij er dan niet de politie bijhalen en klacht neerleggen bij de Orde der Artsen?

Hippocriet als de man nu gehandeld heeft, zo te zien zeker van de afloop van deze onwaarschijnlijke wandaad, zal de man-die-altijd-mooi-en-correct handelt vermoedelijk alles ontkennen of een of ander verhaaltje over verzinnen. Alvast een indicatie hiervan. Ik heb mijn mutualiteit verzocht om toch een correctieformulier te sturen naar de man om zijn professionele fout recht te trekken en mijn terugbetaling van een nieuw gebit zeker te maken. De donderdag na de schandalige feiten belde mijn mutualiteit me op. Ze hadden de man-die-altijd-mooi-en-correct handelt opgebeld en ze mochten het opsturen, hij zou het invullen. 

Mijn excuses dat ik voor één keer hier iets persoonlijks aankaart maar ik ben dan ook ontsteld, verontwaardigd en letterlijk en figuurlijk zwaar gekwetst.

Men zegge en schrijve het voort!

P.S. De man-die-altijd-mooi-en-correct handelt heeft, voor hij me aanraadde alle tanden te laten trekken, twee implantaten (à 800 euro 't stuk) helemaal achterin mijn mond laten plaatsen, implantaten die dixit recenter opgeleide tandartsen volkomen zinloos zijn, nooit gebruikt kunnen worden voor een klikgebit. Geen van hen had ooit zoiets nutteloos gezien.

geplaatst op 6 augustus, op 20 augustus aangevuld met nadien gebeurde feitjes